Facebook
ПГСС Сергей Румянцев
Професионална гимназия по селско стопанство град Луковит

Тържество за Трифон Зарезан

     На 13.02.15г. се проведе тържество по случай българския народен обичай в чест на Трифон Зарезан. Този християнски празник официално е приет от учениците в ПГСС ”С. Румянцев” за техен професионален празник. Специалните гости на събитието бяха посрещнати с красива погача и мед. Празненството започна с представяне и тържествено освещаване на новия трактор на училището. Църковният обряд бе извършен от отец Данаил.


     Почетната лентата на новата придобивка за професионалната гимназия бе срязана от директора - инж. Румяна Георгиева, а след това бе връчен ключът на инж. Христов. Под негово ръководство и контрол тракторът направи успешна маневра и потегли, подкаран от дванадесетокласник , обучаващ се в специалност ”Монтьор на ССТ”.


     Втората част на празника премина под тематичен наслов” Трифон Зарезан - светецът – лозар на българите”. В актовата зала на училището представители на клуб „Млад журналист” запознаха гостите , учениците и учителите с традициите и обичаите, свързани с почитането на светеца. Представители на клуб ”Театър” по сценарий на ръководителя си – г-жа А. Нечева разиграха древен старобългарски обичай във връзка с приготовленията за изпращането на мъжете за зарязване на лозето, самото зарязване, избирането на цар на лозето и посрещането на мъжете от момите след зарязването. Възстановката бе заредена с много вдъхновяващи позитивни емоции, пробудени и от невероятния народен танц на младите актьори.


     В края на тържеството всеки от почетните гости получи „За здраве и берекет” по една бутилка с руйно вино. Областният управител - доктор Бояджиева приветства вдъхновено участниците в спектакъла- възстановка, честити на училището новия трактор и празника.


     Благодарности бяха поднесени на кмета на община Луковит г-н Иван Грънчаров и на спонсорите на проекта: "МИЛККОМ" ООД с управител г-н Илия Грънчаров и "АГРО ИНВЕСТМЪНТС" ЕООД с управител г-н Артур Асланян. Голям принос за подготовката и сценичните декори имаха и представителите на клуб ‘‘ Арт ателие” с ръководител г-жа Н. Димитрова, както и клуб „Работилничка за идеи” с ръководител г-жа Й. Кунева. Празникът финализира с коктейл.


Маргарита Георгиева - клуб ,,Млад журналист\

Тържество за Трифон Зарезан - Изображение 1