ПГСС "Сергей Румянцев"
Професионална гимназия по селско стопанство град Луковит
Основно меню

За Луковит - Полезна информация

Град Луковит е административен център на община Луковит и се намира в област Ловеч.

 

Разположен е в началото на голямо долинно разширение по двата бряга на река Златна Панега, която води началото си от едноименния карстов извор. През града преминава главен шосеен път София – Плевен – Русе.

 

В околностите на гр. Луковит има много красив каньон на р. Златна Панега - местността "Котлен", каменопад "Дайма", уникални скални образувания "Куклите" в Карлуковското карстово плато и др. Проучени са общо 240 пещери. Феноменът "Проходна", "Безименна 22", "Задъненка" , както и двата скални феномена - "Струпанец" и "Провъртеника", са обявени за природни забележителности. Някои от пещерите са уникални паметници на културата от палеолита до ХІV век.

 

Луковитското тракийско сребърно съкровище е от втората половина на ІV век пр. н. е. Открито е случаайно през 1953 година в местността Балана, източно от Луковит.

 

Край Луковит в крайречния ландшафтен парк "Панега" е изградена красива екопътека, която е част от първия геопарк "Искър - Панега". Добре маркираната пътека, красивите мостчета и места с прекрасни беседки за почивка могат да я направят предпочитана за много любители на природата. Екопътеката е дълга 12 км. и се изминава за 4-5 часа.